Den vanligaste frågan bland folk som tränar på gymmet är nog hur man får större armmuskler. Till alla dem brukar jag säga: "börja träna benen! Särskilt tunga knäböj". Visst kanske det låter som ett paradoxalt råd att man ska träna benen för att få större armar, men det finns 2 huvudförklaringar till detta:

  1. En rad forskningsstudier visar att tung benträning frigör hormoner och triggar den anabola responsen i musklerna vilket i sin tur leder till en allmän muskelutveckling i hela kroppen - även för armarna. Knäböjen är den övning som mer än någon annan ökar frisättningen av testosteron och tillväxthormon i kroppen (Int J Sports Med. 1991 Apr;12(2):228-35).


    E
    n norsk studie visar f.ö. att det allra bästa resultatet uppnås om man tränar armar direkt efter ben (Eur J Appl Physiol. 2011 Feb 16.). Fast vem orkar det…?

     

  2. Det andra skälet är att våra kroppar strävar efter proportion och symmetri. Kroppen ”tillåter” inte gärna att en kroppsdel utvecklas alltför mycket annorlunda gentemot de övriga. Att aldrig träna underkroppen kan alltså i förlängningen vara hämmande för utvecklingen av överkroppens muskler.