Ofta får jag förfrågningar från folk som snabbt vill gå ner i vikt. Helst vill de ha  någon smart mirakellösning (en sån där som skulle passa på kvällsblaskornas löpsedlar).  Men det finns inga genvägar till viktminskning. Visst kan man chockbanta ner sig ett par kilo en helg på någon suspekt flygvärdinnediet men det ger knappast något långsiktigt resultat. Att få ner sin kroppsvikt till en nivå man är nöjd med kräver beslutsamhet, planering och disciplin.

Fast egentligen så är inte det svåraste att gå ner i vikt – det är att behålla den nya vikten. Det kräver nästan alltid någon form av livsstilsförändring. En kombination av bättre kostintag och mer motion ger alltid de bästa resultaten. Men det måste anpassas till vilken kroppstyp och vilka speciella förutsättningar man själv har.

Att sätta ihop ett viktminskningsprogram klarar nog de flesta att göra med lite sunt förnuft men vill man ha hjälp på traven, så finns det också företag som erbjuder helhetslösningar. Ett företag som jag tycker har ett genomtänkt program för att skräddarsy kompletta lösningar är itrim. Deras metod bygger på långsiktigt tänkande eftersom de inte bara har en viktminskningsfas utan även en stabiliseringsfas för att behålla den lägre vikten.

Mitt personliga mål för de närmaste månaderna, är snarare att höja min kroppsvikt ett par kilo. Men jag vill att det ska vara viktökning med kvalité, inte bara ökning för ökningens skull. Min strategi kommer att vara att höja kaloriintaget med 300-500 mer om dagen, f.a. genom att äta mer komplexa kolhydrater.