Alltså, ibland blir man bara så trött på gnälliga människor som klagar över små skitsaker i vardagen och som förstorar upp dem till jätteproblem. Eller folk som tycker synd om sig själva utan någon egentlig anledning alls. Denna attityd verkar f.ö. vara ett särskilt utbrett fenomen här i västvärlden - ironiskt va?

 

En annan tydlig tendens hos många är att de låter sig påverkas negativt av sin omgivning. Om vädret är bra och alla behandlar dem schysst, så tycker de livet är okej. Men om detta inte uppfylls, påverkas deras humör och prestationsförmåga genast negativt. De bygger sitt känsloliv på yttre faktorer och på andra människors beteende och låter sig därigenom bli ett offer för omständigheterna.

 

Men tänker man efter, så tror jag att de flesta egentligen valt att göra de flesta av de där saker man säger att man måste. Att göra det man måste är faktiskt att göra det man vill. Förmånen med att bo i vår del av världen är just att man kan välja själv hur man vill leva sitt liv (inom rimliga gränser förstås) och vilken riktning livet ska ta. Det är också upp till en själv att välja hur man påverkas av sin omgivning.  

 

Förresten tror jag att om man plötsligt skulle förlora det man har och livet skulle ta en oturlig vändning, så kommer man säkert längta tillbaka till det man hade innan och tycka att det var rätt bra ändå. Så därför tycker jag att man kan lika gärna ta vara på och uppskatta de möjligheter man har nu. Att få vara frisk, att få pressa sin kropp hårt i träningslokalen och att ha ett överflöd av nyttig mat som skeppas hit från hela världen är ju verkligen ett privilegium värt att uppskatta – varje dag!