Många på gymmet tränar bara på i de gamla vanliga gängorna år ut och år in, ofta av ren bekvämlighet. Det blir ofta det rutinmässiga 3X10- tränandet på en lagom jobbig intensitetsnivå.  Men att bara göra samma sak hela tiden kommer inte att stimulera någon ny muskeltillväxt.

 

På Gold’s gym i Venice är mentaliteten annorlunda. Här strävar man efter att chocka kroppen vid varje träningspass. Gymmet är verkligen en experimentverkstad och varje gång jag ser mig omkring förstår jag varför många av de som tränar här tillhör världseliten. De tränar efter de senaste forskningsrönen och på en nivå långt utöver den vanliga.

 

Experimenterandet, kunskapsutbytet och intensitetsnivån är maximal här. Varje träningspass  utnyttjas till sin fulla potential och det ges absolut inget utrymme för några halvmesyrer. Resultaten blir därefter: en fysik i toppklass. Det fullkomligen dräller av folk här som lätt skulle vinna ett SM om de tävlade i Sverige. Men vem bryr sig – här siktar många betydligt högre än så.

 

Några saker jag noterat på gymmet den senaste månaden:

 

1) Många tränar FST-7 ("fascia stretch training"). Denna träningsmetod som relativt nyligen utvecklades av Harry Rambod handlar om att få full genomblödning och utsträckande av muskelfascian. Man vill pumpa in så mycket blod och läkande ämnen i muskeln som möjligt, så muskeln får maximalt med näring och tänjs ut så mycket det går. 

Rent tekniskt går det ut på att man avslutar varje träningspass med att utföra 7 intensiva set av samma övning fast med bara minimal vila emellan (30-40 sekunder).

Några av de som praktiserar denna träningsmetod är Jay Cutler och Phil Heath (Mr Olympia 1:a och 2:a), och duger det åt dem, så duger det åt oss...

 

2) Rest/pause-metoden är väldigt utbredd här. Den går ut på att man tränar så många repetitioner man orkar under ett set (vanligtvis mellan 7-8), sedan vilar 10 sekunder och avslutar med ett kräma ur ett par-tre reps till under samma set. Denna teknik möjliggör   användning av tyngre vikter än om man skulle köra ett set på 10-12 reps - och tyngre vikter = ökad styrka och muskelmassa.

 

 3) En annan sak jag noterat är att de flesta tränar väldigt korta pass, ofta runt 45 minuter, fast med en mördande hög effektivitet. Resultatet blir väldigt väldefinierade kroppar. De tränande här är väldigt överens om att detta är den bästa metoden.

Jag minns själv när jag började träna en gång i tiden att mina pass ofta låg runt 1.5 timme. Nu är de nere på cirka 1 timme, fast med lika många set. Och jag kan lugnt konstatera att detta givit bättre resultat. Man riskerar bara att bränna ut sig om man håller på för länge. Kvalitet måste gå före kvantitet.