Ett ganska vanligt fenomen på gymmet är att folk tränar tungt under vinterhalvåret för att sedan dra ner på vikterna och höja repetitionsantalet under sommarsäsongen. Man motiverar detta med att det skulle ge ökad fettförbränning. Tyvärr funkar det inte riktigt så, vare sig i teorin eller praktiken (jag har själv testat). Istället kommer man att tappa surt förvärvad muskelmassa eftersom musklerna utsätts för lättare belastning än vad de är vana vid.

Vad man däremot kan göra om man vill svarva till kroppen lite extra under sommaren är att införa intensitetshöjande tekniker som dropsets och supersets – men utgå från samma viktbelastning som vanligt. Då har man försäkrat sig om sparad muskelmassa samtidigt som man får ökad fettförbränning – ett idealt tillstånd.

Personligen föredrar jag drop-sets som metod för att höja intensiteten på träningspassen. Däremot tror jag inte att man ska använda det i varenda set under träningspasset. Det sliter för hårt på kroppen i längden och leder slutligen till överträning. Därför har jag de senaste veckorna  tränat efter ett program där jag utför drop-sets bara i var 3:e set (det avslutande setet i varje övning). Det har fungerat bra och kroppen känns ännu inte sliten.