En muskelbyggare och en styrkelyftare har olika mål med sin träning. Det tar sig olika uttryck i gymmet. Den största skillnaden mellan en muskelbyggare och styrkelyftare är att en byggare vill ”känna” muskeln arbeta, få pump i muskeln och maximera muskelstimuleringen. Styrkelyftaren däremot, strävar efter att lyfta (eller snarare förflytta) en så stor vikt som möjligt från position A till B utan någon egentlig fokus på hur musklerna stimuleras. Medan muskelbyggaren strävar efter att isolera den specifika muskeln han vill träna, så försöker styrkelyftaren aktivera så många muskelgrupper som överhuvudtaget är möjligt för att ge extra kraft till lyftet.

Man kommer inte att få särskilt stora muskler av att lyfta en så tung maxvikt som möjligt men däremot växer musklerna av att kontrollerat lyfta en så tung vikt som möjligt i flera repetitioner (enligt vetenskapen någonstans mellan 8-12 repetitioner). Målet för en muskelbyggare bör alltså vara att successivt höja den vikt han kan lyfta 8-12 gånger i sträck. Det är vad som kommer att öka muskelcellernas storlek och följaktligen ge större muskler.

Nedan visas autentiska exempel på bänkpress-program för en muskelbyggare och för en styrkelyftare för att visa hur olika de bör träna beroende på deras specifika mål:

Styrketräning 

80 kg, 10 reps, 1 minut vila
90 kg, 5 reps, 2 minuter vila
100 kg, 4 reps, 3 minuter vila
120 kg, 3 reps, 3 minuter vila
140 kg, 2 reps, 4 minuter vila
160 kg, 1 rep

Muskelbyggning

80 kg, 12 reps, 1 minut vila
90 kg, 8-12 reps, 45-60 sek vila
100 kg, 8-10 reps max 1 minut vila
110 kg, 8-10 reps max 1 minut vila
120 kg, 8 reps

Sen finns det ju folk som Branch Warren och Johnny Jackson som tränar något slags mix av bodybuilding och styrkelyftning, och det verkar ju funka rätt bra också...