En träningsform som är inne i Los Angeles just nu är Tabata. Många gym erbjuder tabata som gruppträning men det går förstås att komponera sitt eget pass och utföra på egen hand. Personligen anser jag att det egentligen bara är den gamla formen cirkelträning förpackad i lite ny form. Inte särskilt revolutionerande alltså, men visst, jag är inte den som bangar för lite variation.

Vad går tabata ut på? Tabata är en form av intensiv intervallträning. Det var den japanske forskaren Izumi Tabaka som upptäckte att metoden kan användas för att öka både den aeroba och anaeroba kapaciteten maximalt. Det går ut på att man genomför en övning i högt tempo under 20 sekunder för att sedan vila i endast 10 sekunder innan man kör igång igen med 20 nya sekunder av träning. Detta upprepas sammanlagt 8 gånger. Formulan ser alltså ut så här:

träning 20 sek, vila 10 sekunder X 8 set =  4 minuter

 Efter detta 4-minutersrace vilar man en stund och går sedan över på en ny övning med 4 minuters högintensiv träning. Metoden är alltså en form av högvolymsträning där man ska lyckas prestera så många repetitioner som möjligt inom 4 minuter. Man hamnar rimligen någonstans mellan 70-75 reps.

 Är detta något för en kroppsbyggare? Ja, det beror alldeles på vilken fas man är inne i när det gäller träningen. Att drastiskt öka träningsvolymen på detta sätt har visat sig vara en effektiv metod för att komma i ultra-rippad form. Vill man komma i hårdast möjliga form inför tävling eller sommarsäsong har metoden alltså sina fördelar. Men för maximal muskelbyggning finns bättre metoder.

 Själv tänker jag inte köra igenom hela träningspass a la tabata. Däremot kan jag lägga in ETT 4 minuters tabata-intervall i slutet av vissa träningssessioner. Detta för att kräma ur det sista ur muskeln och få en maximal blodgenomströmning. Idag la jag t.ex. in ett tabata-intervall av kabelcurlen i slutet av mitt bicepspass, och det kändes som ett riktigt bra avslut på sessionen.