Att lax är nyttigt behöver knappast påpekas. Framför allt beror det på  fiskens stora innehåll av Omega 3-fett, en essentiell fettsyra som kroppen inte kan tillverka själv utan som måste tillföras via kosten. Att en liten laxbit även innehåller 26 gram protein gör den till supermat för alla som tränar. Tidigare åt jag mycket tonfisk på burk men efter alla larm om hur mycket kvicksilver den innehåller, så har jag allt mer gått över till lax.

 

Själv tycker jag att laxen blir klart godast av att tillagas i stekpanna. Den får en krispigare yta än om man sätter in den i ugnen. Det viktiga är att snitta upp den på längden innan man steker, annars riskerar den att inte bli helt genomstekt.  Och när den är klar är det gott att lägga upp på en knäckebrödsmacka. Ätes den tillsammans med ett stort glas mjölk, så har man sammanlagt fått i sig cirka 35 gram kvalitetsprotein på lunchen.

 

Så här saftig kan laxbiten bli i stekpanna om man steker den med lite soja och fiskkrydda.