Inför sommaren blir det lite justeringar i dieten för att bränna fett och bli hårdare i kroppen. Jag blir nästan lika förvånad varje år över hur snabbt man får bra  resultat bara av några små justeringar i kosten. Här är de två viktigaste förändringarna jag gör:

 

  • Minskar portionsstorleken. Detta tycker jag är det allra effektivaste sättet att minska omfånget runt midjan. Först krymper magsäcken ihop (redan efter en vecka ser magen mindre ut) och det i sin tur minskar hungerkänslorna efter ett tag. Okinawa-japanerna (som lever längst i världen) rekommenderar att äta sig 80%  mätt för ett långt och friskt liv. Det funkar lika bra för att gå ner i vikt, kan jag säga. Men för att jag nu inte ska behöva gå runt och vara hungrig hela tiden kompenserar jag med en extra måltid per dygn. Det blir 6 mindre måltider istället för 5 stora.

 

  • Förändrar måltidskompositionen. Jag höjer proteinintaget något men sänker fett- och kolhydratsintaget i motsvarande mängd. Fördelningen blir ungefär så här: 45% protein, 40% kolhydrater, 15% Fett.