Ibland möter man människor som tycks ha en outsinlig energinivå, och man blir förstås nyfiken på hur det kommer sig. Alla vill vi ju känna oss energiska till vardags. Jag har kommit fram till att konsten att få hög energi nog egentligen handlar om att bevara den goda energin man har. Det handlar också om att bli medveten om sina gränser, hålla dessa och också vara en portvakt för det man släpper in.

Vill man ha och behålla en hög energinivå är det viktigt att ”skydda” sin energi. Alldeles för mycket energi förloras på att kämpa mot andra människors åsikter. Man bör göra sin sak på sitt sätt utan att bry sig om vad andra tycker om det. Ingen äger den enda sanningen, och vi kan se saker på en mängd olika sätt beroende på våra erfarenheter, referenser och uppfattningsförmåga.

När någon säger dömande eller negativa saker om en, kan man tänka på att en annan persons åsikt oftast säger mer om denne själv, än om en själv. Och det får ingen annan mening än det som man ger den. Man får inte låta andra människor suga upp sin energi genom att låta dem döma en. Det bästa är att undvika människor som får energi av att skapa disharmoni (t.ex. drama queens).

Det är också viktigt att vika undan för negativ energi och låta den passera. Det är precis vad många kampsporter går ut på. Om du ska mota bort en negativ kraft, så går det åt ännu mera kraft, och dessutom ger du kraft åt det som du egentligen vill bli av med. Men om du inte ger den något motstånd, utan tar ett steg åt sidan, får den ingen energi av dig. Judo är ju kanske den sport som bäst förkroppsligar detta.

Men strategin funkar lika väl i sinnevärlden som i en fysisk kampsport. Gör en manöver genom att kliva åt sidan och låt den dåliga energin glida förbi. Försök inte tvinga tillbaka den negativa kraften för då slösar du bort massor av din energi. Agera eller reagera inte på den negativa energin, utan bara underlätta förbipasseringen och säg till exempel: ”jaha, intressant, tycker du så” - utan att ta in det.

Tänk på att ingen kan ta av din energi om du inte själv tillåter det. Börja med att rensa ut alla energitjuvar som finns i din omgivning, alternativt lär dig att skydda dig mot dem. Det var några tankar från min balkong.