Många tycks inte ha någon särskild plan i livet. De bara dyker upp och hoppas att allting ska lösa sig automatiskt på fördelaktigaste vis. Men man kan inte bara vakna upp på morgonen och tro att dagen ska bli produktiv utan att ha en tydlig plan över hur den ska kunna bli det. Enligt samma logik kan man inte heller bara ramla in på gymmet och hoppas att träningen ska bli framgångsrik utan att ha en idé om hur det ska gå till.

 

Dagligen träffar jag på människor som bara tycks gå omkring och drömma – drömma efter det rätta tillfället, drömma efter att vinna en massa pengar, drömma efter att rätt livspartner ska dyka upp och göra dem lyckliga etc. Men detta drömmande är ju ofta förgäves och bygger till slut upp en känsla av gnagande bitterhet hos de flesta eftersom man bara går och väntar på att livet ska börja.

 

Den bästa vägen till att känna verklig tillfredsställelse är istället att man arbetar hårt och målmedvetet, att man utmanar sig själv och att man ständigt strävar efter att utveckla sig själv. Självklart måste man känna att man får någon sorts lön för mödan, men att tro att det ideala tillståndet är obegränsat med pengar, nöjen och förströelse är nog att bedra sig själv. Den som kan lära sig att njuta av hårt arbete tror jag är mer nöjd med livet än den som helt slipper eller än den som bara går och drömmer.