Efter att ha provtränat hos de vanligaste gymkedjorna i Los Angeles kommer här en sammanfattande recension av dem:

Bally's gym

Jag brukar inte gnälla på gymutrustning i onödan – men detta gym tar verkligen priset. Känns som att bli förflyttad tillbaka till 70-talet (vilket i vissa andra sammanhang i och för sig kunde varit trevligt). Grejerna är inte bara gamla och rangliga, de känns riktigt osköna att hålla i.

 

Träningsklientelet består mestadels av omotiverade motionärer i medelåldern som bara lullar runt eller sitter i vägen i maskinerna. Rätt oinspirerande ställe alltså. Dessutom är värmen i Bally's lokaler tryckande - och när man ber personalen slå på AC:n så fnyser de bara åt en. Detta gym kan bara rekommenderas i nödfall.

 

Ett medlemskap kostar 39 dollar i månaden – kanske därför de inte har råd att uppdatera utrustningen…

 

24 hours fitness gym

 

Stor gymkedja som finns i var och vartannat gathörn i Kalifornien. Kvaliten kan skilja ganska mycket beroende på vilket gym man kommer till, dock.  Jag började att besöka ett av gymmen i Redondo beach. Detta var skitigt, dunkelt, varmt och trångt. Skulle kalla detta ett  gettogym. Och trots en jättelokal, stor som ett hangarfartyg, så får man köa för prylarna. Det gymmet jag besökte hade över 50.000 medlemmar. Sätt det i perspektiv att de bara har ETT par 10-kiloshantlar…! Personalen är dessutom alltid uttråkad och irriterad vilket inte direkt höjer stämningen.

 

Prövade också att träna några pass på 24 i Moreno Valley – betydligt fräschare och trevligare personal, fast lika enkelt och tråkigt gym.

 

Detta är nog den billigaste gymkedjan i USA. Månadsavgiften ligger på 30 dollar – klart prisvärt om man inte har några högre pretentioner.

 

Equinox gym


Klart fräschaste gymmet i LA-området med bra maskinpark, väl upplysta lokaler, behaglig temperatur och proffsig personal. Gott om plats är det också, man behöver aldrig trängas över grejerna. Men för 139 dollar i månaden är väl detta det minsta man kan begära. De flesta som tränar här ser ut som affärsfolk som pliktskyldigt kör sina två träningspass i veckan på väg hem från jobbet. Inte särskilt inspirerande med andra ord.

 

LA Fitness

Jag har nu prövat på att träna på flera gym med LA fitness-loggan.

 

De är genomgående riktigt fräscha med bra utrustning och gott om plats för alla. Detta är absolut inget hardcoregym, dock. Skulle jag droppa vikterna för hårt i mattan är jag säker på att personalen skulle komma springandes och gnälla. Klientelet är också rätt töntigt. Många av killarna som tränar här står och fjompar med balansbollar och rubberbands – inget för mig!

 

Pris för ett månadskort är 75 dollar (men jag lyckades pruta ner det till 40 på ett av ställena).

 

 

Golds gym Venice

 

 

Så har jag då sparat det bästa till sist. Detta är kungen av gym och det absolut häftigaste ställe man kan träna på. Mer hardcore än så här blir det inte.

 

Här tränar kroppsbyggareliten och Hollywoodstjärnor sida vid sida med vanligt folk – och det funkar bra.  Några stamkunder är Lou Ferrigno, Dexter Jackson, Chris Cormier, Gunter Schlierkamp och Frank Zane men många andra bodybuildingprofiler dyker upp då och då för att känna på stämningen. Och på parkeringen utanför springer man på den ena Hollywoodstjärnan efter den andra och imponeras av de faktiskt lämnas ifred av övriga tränanden. Golds gym Venice verkar vara en fristad för kändisarna, där de för en gångs skull kan vistas offentligt utan att folk besvärar dem.

 

På detta gym tävlar alla om uppmärksamhet. Det verkar som alla Los Angeles narcissister har samlats på ett och samma sälle. Ibland liknar det mer en freak-show än ett träningsställe. Men tar man det för vad det är, så är det samtidigt riktigt underhållande att befinna sig här. Men vad gör man då om man vill sticka ut på ett sånt här ställe…? Tja, en kille jag såg häromdagen bar en gasmask över ansiktet hela träningspasset. Skapligt oskönt, men visst drar han till sig extra uppmärksamhet.

 

I anslutning till receptionen finns en butik med mängder av kosttillskott och snygga träningskläder.

 

Månadsavgiften ligger på 150 dollar eller så kan man betala 20 dollar per träningspass. Rätt dyrt men jag tycker att det är värt varenda spänn. Det är helt enkelt kul att träna här! Alla träningsintresserade människor som besöker LA rekommenderas ett besök på detta gym.