Om du ska hamra i en spik i en bräda, använder du då en slägga? Det skulle verka lite överdrivet. Om du släpar fram storsläggan för att slå i en spik riskerar du bara att missa eller skada dig. En vanlig hammare vore ett mer lämpligt verktyg. Den är mindre och har bättre precision. Med rätt verktyg kan du träffa målet exakt varje gång.

När du sen ska hamra i spiken, fokuserar du på hammaren eller spiken? Det är nog säkrast att du siktar på det du vill träffa (spiken ) och inte på redskapet du använder (hammaren). 

Ett vanligt nybörjarmisstag i gymmet är att lassa på alldeles för tunga vikter och sen tvingas använda en felaktig teknik för att lyfta upp dem. Att luta sig kraftigt bakåt i bicepscurlen är ju ett typiskt exempel. 

Trots att jag tränat i flera år kommer jag ibland på mig själv att fuska upp vikterna på liknande vis. Men då tar jag ett steg tillbaka och tänker efter vad jag egentligen vill uppnå med träningen. Är jag i gymmet för att hafsa upp så mycket vikt som möjligt eller är jag där för att stimulera mina muskelfibrer maximalt för att bygga muskelmassa…? Ibland får jag helt enkelt sänka vikten och fokusera mer på det jag vill prickskjuta (muskeln) och inte redskapet jag använder . Resultatet blir så mycket bättre i längden.