Proteinpulver är ett område där vetenskap och utveckling gjort riktigt stora framsteg det senaste decenniet. Vi har gått från äckliga, illaluktande pulver med kväljningsframkallande klumpar till dagens milkshake-smakande smaskigheter som löser upp sig perfekt på några sekunder.

 

Dessutom vet man nu så mycket mer om hur och när tillskotten ska tas samt hur portionerna ska komponeras för att ge mesta möjliga effekt. Och vi har inte bara lärt oss att skilja mellan vassle (whey) och kasein, utan även hydrolysat, isolat, koncentrat och micelärt protein.

 

Vassle är ju utan tvekan det bästa efter träning-proteinet eftersom det går så snabbt ut i blodet. Som mellanmålsprotein är det dock inte så lyckat eftersom det ger ett stort insulinpåslag vilket kraftigt sänker fettförbränningen. Då är det istället kasein som gäller. Det ger långverkande anabola och antikatabola effekter. Vid vissa tillfällen kan det vara bra med intag av båda proteinerna samtidigt, så då mixar jag bara ihop en halv skopa av varje. Smidigt och bekvämt.

 

Idag inköpte jag mitt favoritprotein: Whey och Casein från Optimum Nutrition. Hög kvalitet med god smak ("vanilla ice cream" och "cookies&cream" torde tillfredsställa den mest inbitne gottegris).