På proteinpulverfronten har vetenskap och utveckling verkligen gått framåt de senaste 20 åren. Från att ha tvingats dricka mardrömsäckliga pulver med tjocka klumpar i, kan vi nu välja bland mängder av milkshake-smakande drinkar som löser upp sig perfekt på några sekunder.

Dessutom vet man nu så mycket mer om hur och när tillskotten ska tas samt hur portionerna ska komponeras för att ge mesta möjliga effekt. Och vi har inte bara lärt oss att skilja mellan vassle (whey) och kasein, utan även hydrolysat (högst kvalitet - och dyrast), isolat, koncentrat och micelärt protein. 

Vassle är ju utan tvekan det bästa efter träning-proteinet eftersom det går så snabbt ut i blodet. Som mellanmålsprotein är det dock inte så lyckat eftersom det ger ett stort insulinpåslag vilket kraftigt sänker fettförbränningen. Då är det istället kasein som gäller, eller en blandning av båda. Jag köper alltid en burk av varje, så att jag kan blanda till exakt den kombination som passar mig bäst för tillfället. Som mellanmål blandar jag båda, efter träningen tar jag bara vassle, och innan jag går och lägger mig bara kasein.

Den stora frågan är ju hur mycket protein man egentligen behöver efter ett träningspass i gymmet. Jag vet många som intar 50-60 gram i tron att ju mer desto bättre. Vetenskapliga studier visar dock att 20-25 gram är mer än tillräckligt för att täcka upp behovet (se t.ex. L.J. van Loon and M.J. Gibala, Nestle Nutrition. Workshop Ser 69:79-95. Jan-12). Det är ju egentligen bra nyheter för de som överdoserar. De kan halvera dosen och få sitt protein att räcka dubbelt så länge - eller lägga de extra pengarna på ett proteinpulver med högre kvalité (se även tidigare inlägg).

 

Idag inköpte jag f.ö. mitt favoritprotein: whey gold (cookies and cream) och casein gold från Optimum Nutrition. Jag har använt de här proteinen under flera år och är helt nöjd med både kvalitet, löslighet och smak.