I USA har varje större gym ett dussin tränare till kundernas förfogande. I Sverige har marknaden inte vuxit sig riktigt lika stark än men vi kan vänta oss att det blir allt vanligare. Kanske har du själv funderat på att anlita en tränare…?

Vad finns det för skäl att skaffa en tränare och vad kan man begära av en PT som kanske kostar 600-700 kronor i timmen? Att anlita en tränare kan vara ett lyft i din träning, men det kan i värsta fall leda till mer skada än nytta. Jag ska gå igenom några anledningar till varför man kan vilja skaffa en personlig tränare samt viktiga faktorer att tänka på vid val av tränare.

Vad en PT kan göra för dig

En kategori människor som har särskilt stor anledning att anlita personliga tränare är de som har lovat sig själva att börja träna men har svårt att komma till skott eller som ställer in träningen för minsta hinder. Undersökningar har visat att folk plötsligt får mycket större motivation att träna om de betalat en tränare för jobbet. Man vill ju inte att pengarna ska gå till miste.

För den som är nybörjare i gymmet, så kan alla maskiner och träningsutrustning kännas som ett oöverstigligt hinder. Var ska man börja, liksom…? Och hur lägger man upp ett träningsprogram? I det här fallet kan en PT fungera som en instruktör för att hjälpa dig att snabbt komma till rätta i gymmet och konstruera ett strukturerat träningsupplägg som passar just dig. Dessutom känner PT:n till alternativa övningar om du har svårigheter eller skador som hindrar dig att göra en viss övning. Ibland kan en övning också behöva modifieras beroende på din träningsvana eller kroppsbyggnad. En skicklig tränare kan helt enkelt skräddarsy en övning för dig.

Även om du redan har träningsvana så kan du ha nytta av att anlita en PT. En tränare kan hjälpa dig att nå dina mål snabbare och mer systematiskt. Denne uppmärksammar noggrant din teknik och korrigerar dina misstag, så du får ut mesta möjliga av dina träningspass. Tränaren kan oockså pressa dig hårdare än du kan pressa dig själv (men samtidigt hindra dig från att kasta dig huvudlöst in i träningen). Att komma över mentala, och inte bara fysiska, hinder är just en av de funktioner som brukar uppskattas mest av den som tränar.

Om du tilltalas av dessa faktorer, så är en PT helt klart värt att investera i. Men vilka kvalifikationer kan man begära av en personlig tränare?

Kvalifikationer

För att hjälpa sina klienter att nå sina mål, bör en tränare vara väl insatt i träningslära, anatomi, biomekanik och psykologi. PT:n måste kunna konstruera ett träningsprogram för olika sorters kunder och ha förståelse för hur hen ska utvärdera alla som hen tränar.

En av de viktigaste aspekterna när man letar efter en tränare är att försäkra sig om att denne faktiskt är kvalificerad att göra sitt jobb. Att kalla sig personlig tränare kan numera vem som helst som tagit en 4 veckors online-kurs från någon obskyr hemsida. Det är alltså helt okej att fråga varifrån din tränare fått sin utbildning. När allt kommer omkring, så lägger du ju faktiskt din personliga hälsa i dennes händer. Det är också viktigt att tränaren går på vidareutbildningar och uppdaterar sig inom träningsområdet. Be om referenser och prata med tidigare kunder för att försäkra dig om att tränaren kan sin sak.

Personlighetstyp

Medan somliga gillar att bli pressade till max av en skoningslös, militärisk tränare, föredrar andra positiva tillrop och vänligt uppmuntrande. Därför måste du skaffa en PT som passar din egen personlighetstyp. Om du har möjlighet, så studera olika tränare i gymmet och se hur de behandlar sina klienter. Det tar ofta inte mer än några minuter att bilda sig en uppfattning om huruvida en tränare bryr sig mer om sin klient än att uppfylla sitt eget självhävdelsebehov.

En av de viktigaste egenskaperna du bör söka hos en PT är förmåga till empati. En tränare som är empatisk kommer att kunna lyssna in dig och förstå just dina behov. Tränarens uppgift är ju inte att träna dig på SITT sätt, utan på DITT, d.v.s. på ett sätt som är anpassat efter dig, dina förutsättningar och önskemål. Det viktigaste är att du känner att tränaren tar fram det bästa i dig.

Om det trots allt inte klickar med din tränare, gå vidare och hitta en annan medan din motivation fortfarande är på topp. Lycka till!