Märkligt att så många människor jag träffar fortfarande tror att det är bättre för fettförbränningen att ta en rask långpromenad än att jogga eller köra igenom ett högintensivt konditionspass. Det är faktiskt en ganska vanlig missuppfattning att långa promenader skulle vara det bästa för fettförbränningen. Jag vet inte hur denna tro har uppstått.  Kanske önsketänkande…?

 

Det stämmer i och för sig att man bränner procentuellt större andel fett vid lågintensiv träning än vid högintensiv, men totalt kommer man att ha bränt betydligt mera fett om man ökar tempot, f.a. beroende på efterförbränningen.

 

Jag har gjort ett räkneexempel för att belysa detta:

 

 

Om man tränar lågintensivt (t.ex. promenad) en timme förbrukar man sammanlagt 300 kcal varav 90% kommer från fett.

 

90% av 300 är 270 kcal.

 

Det motsvarar 30 gram fett.

 

Om man istället ökat tempot och joggar en timme bränner man (minst) 600 kcal. 50% kommer från fett.

 

50% av 600 är 300 kcal, i form av fett.

 

Det motsvarar 33 gram fett.

 

Nu kan det vid ett första ögonkast verka vara så liten skillnad så man lika gärna kan gå. Men - man brände ju faktiskt dubbelt så mycket kalorier av joggingturen. Och det är ju så att när kolhydraterna tar slut börjar kroppen ta av fettreserverna, så har man bara ett väldigt litet förråd av kolhydrater lagrade i musklerna när man startar träningen, så kommer man alltså att bränna betydligt mer än 33 gram fett.

 

Dessutom får man en sak av den intensiva träningen som man inte får av promenaden – efterförbränning (epoc). Detta innebär att man får en förhöjd ämnesomsättning i flera timmar efter ett träningspass (i extrema fall upp till ett helt dygn). Och det kan handla om rätt många gram fett i längden.

 

             

 

Ytterligare en positiv effekt man får av att höja tempot är ökad syreupptagningsförmåga (bättre kondition). Och det har man ju nytta av även under styrketräningen. Att behöva lägga ifrån sig skivstången mitt i ett arbets-set därför att konditionen tog slut är ju inte så lyckat om man vill ha maximal muskelstimulans. Hjärtat är kroppens viktigaste muskel!

 

Slutsatsen blir att högt tempo är överlägset lågt tempo. Så när ska man då utföra sitt konditionspass? Ja, vill man ha bästa möjliga fettförbränning ska man lägga in det när glykogennivåerna i musklerna är låga. Det finns 3 särskilt bra tillfällen när detta sker:

 

-          Vid tom mage (dvs. minst 2-3 timmar efter senaste måltid)

-         På morgonen före frukost (eftersom glykogendepåerna är tömda efter nattens fasta)

-         Direkt efter ett styrketräningspass