En annan utbredd missuppfattning är att man ska träna med höga reps (15-20/set) om man vill bränna maximalt med fett. Man menar att höga reps borde vara mest effektivt på attsmälta” bort kroppsfett - men det är precis tvärtom!

 

Många erfarna kroppsbyggare ligger numera på ett repsantal mellan 6-10 även under deff, därför att detta har en betydligt mer muskelsparande effekt än de höga repsen. Och ju mer muskler desto högre dygnsmässig fettförbränning eftersom muskler i sig bränner fett (även under vila).

 

Nu har dessutom forskare från norska universitetet för gymnastik och idrott ( Oslo) utfört en stor undersökning som bekräftar detta rent vetenskapligt. De fann att kroppsbyggare som tränade med  en vikt som endast tillåter 6-8 reps ökade sin ämnesomsättning och fettförbränning avsevärt mycket mer än en kontrollgrupp som tränade i intervallet 12-15reps/set.

 

Nu är jag medveten om att man ibland ser i bodybuildingtidningar att vissa proffs ligger på ett högrepsprogram inför en tävling. Och ja, det kan funka - OM man har hela kroppen full av (muskelbesparande) steroider. Men för en naturlig byggare är detta alltså inget bra alternativ.