Alla som tränat på olika gym har nog märkt att maskinerna kan kännas olika tunga. Man kan träna triceps pushdown med 80 kilo på ett gym men klarar bara 60 kilo på ett annat. Har man blivit svagare? Nej, det är bara en fråga om biomekanik.

En tillverkare kan välja olika kugghjul och material och konstruera en maskin på ett visst vis, medan en annan kan gå annorlunda tillväga. Resultatet kan bli att motståndet känns olika tungt. Dessutom är ju människor olika byggda, olika långa och är, precis som maskiner, olika biomekaniskt byggda. Allt sammantaget gör att en maskin känns mer eller mindre bra att jobba med beroende på vem man är. 

Slutligen är det ju en fråga om tycke och smak vilka tillverkare och maskiner man föredrar. Personligen tycker jag att Sygnum 80-maskiner är de allra bästa. Tyvärr känner jag bara till ett gym som har de maskinerna.

Jag saknar ryggmaskinen från Sygnum 80 som finns på IronSport i Västerås. Det är den överlägset bästa maskin jag tränat i. Man känner verkligen hur varje muskel i ryggen aktiveras maximalt på både upp- och nervägen. Och eftersom den har olika grepp kunde jag lätt spendera halva ryggpasset i denna maskin.