Det är märkligt vad folk håller på och bråkar om vilken bokstavs-diet som är bäst. Själv undrar jag varför det skrivs så lite om näringsdensitet – något som har riktigt stor betydelse för fettförbränning och viktnedgång.

Näringsdensitet har att göra med hur mycket mättnadskänsla en viss mat ger i förhållande till hur mycket energi den innehåller. Det finns mat som man blir väldigt mätt av trots att den innehåller väldigt få kalorier. Och så finns det mat som innehåller mycket kalorier men inte ger så mycket mättnadskänsla. För att ta ett par extrema exempel, så innehåller wienerbröd 400 kalorier/100 gram medan äpple innehåller 50 kalorier/100 gram.

 

Det är alltså inte i första hand kaloriinnehållet i maten som avgör hur mätt man blir, utan hur mycket plats det tar i magen. Så vill man hålla en strikt diet men ändå äta sig mätt, så bör man äta livsmedel med låg näringsdensitet. Och vill man av någon anledning gå upp i vikt, så är det ju bara att gå åt andra hållet – äta mat som är högkoncentrerad på energi.