Alla som känner mig vet att bröd är min huvudsakliga kolhydratkälla. Bröd är en perfekt kolhydratkälla när man vill ladda kroppen med energi inför långa träningspass. Och få grejer går ju upp mot en riktigt välfylld macka! Helst går jag till ett riktigt bageri och köper nybakat (råg)bröd (fast vissa butiksbakade bröd börjar ta sig rätt bra de också).

Men det finns bra bröd och det finns dåliga bröd. Det finns också dåliga bröd som ser ut som bra bröd (obs!). För att hitta ett nyttigt bröd av bra kvalitet som smakar gott finns det några riktlinjer jag går efter:

  • När jag handlar bröd i matbutiken läser jag innehållsförteckningen noga. Allt med mjölbehandlingsmedel, emulgeringsmedel och delvis härdat vegetabiliskt fett går bort.
  • Jag är skeptisk mot lätta, luftiga bröd. Jag kollar skorpan på brödet. Blekhet är ett dåligt tecken.
  • När brödet är uppskuret, studerar jag insidan. Hålen ska vara oregelbundna. Många små regelbundna hål tyder på att man använt industri-jäst, vilket ger ett smaklöst bröd.
  • "Grovt bröd med fullkorn" står det på innehållsförteckningen. Verkar ju bra, men det finstilta säger ”25% fullkorn”. Brödet är alltså INTE ett fullkornsbröd då minst 50 procent av torrvikten ska bestå av fullkornsmjöl för att ett bröd ska få kallas fullkornsbröd.
  • Alla grova, mörka bröd är inte nyttiga. I många fall har man använt sirap eller sockerkulör för att få brödet att se mörkt och ”nyttigt” ut.
  • Jag väljer ett bröd med så lite sockerarter som möjligt, helst under 5 gram per 100 gram. Rågbröd och surdegsbröd är bland de nyttigaste bröden som ger en jämn blodsockerkurva.

Lika viktigt som brödet, är förstås själva innehållet man fyller upp det med. Brödet fungerar ju främst som en lastbrygga att skopa in tillräckligt med protein i käften :-D