Att äta nyttigt och näringsrikt året runt ger både bättre resultat i träningslokalen och mer energi under vardagen. Däremot brukar min sommardiet vara något striktare än vinterdieten för att musklerna ska se lite mer väldefinierade ut. Fast det senaste 1.5 året har jag gått på sommardiet hela tiden eftersom vi har konstant sommar i Kalifornien. Alla på gymmet här är i ständigt bra form.

Så här ser min diet ut i stora drag: 

Först och främst satsar jag på ekologiskt producerad mat för dess överlägsna näringsvärde och avsaknad av besprutningsmedel och hormoner. Flera studier visar t.ex. att ekologiskt producerad mjölk och kött innehåller betydligt mer omega-3 och CLA än det traditionellt producerad. Eftersom båda dessa ämnen både främjar fettförbränningen och har många andra bra funktioner i kroppen, så tycker jag det är värt att lägga ut de extra pengarna för ekologisk mat.

Långsamma kolhydrater till alla dagens måltider (förutom direkt efter träning) för att hålla insulinnivåerna på en jämn nivå (och därmed främja fettförbränningen). Därför håller jag mig uteslutande till fullkornsprodukter vad gäller bröd, ris och havregrynsgröt. 

Fett är kroppens egen maskinolja. Det smörjer leder och transporterar vitaminer runt i kroppen. Fett får jag huvudsakligen i mig från fisk som lax och tonfisk. Klämmer dessutom några extra fiskolje-piller som tillskott varje dag. Det kommer ju ständigt nya forskarrapporter om Omega3-fettets positiva egenskaper på hälsan. 

Färsk frukt intas till varje måltid. Det blir mest äpplen, bananer, kiwi, tomater och ananas. Det finns de som anser att frukt är negativt för fettförbränningen men jag tycker inte att man behöver bekymra sig över detta om man tränar varje dag. Dessutom överväger de hälsomässiga fördelarna (men visst, om skulle jag förbereda mig till en tävling, så skulle jag byta ut frukten mot grönsaker istället). 

Ägg, lax, tonfisk, nötkött och keso utgör mina huvudsakliga proteinkällor   tillsammans med proteindrinkar av vassle, kasein och soja. Jag tror det är viktigt att variera proteinkällor eftersom de har olika aminosyre-sammansättningar. Det gynnar muskelutvecklingen på sikt.

Ägg till frukost är ett stående inslag i min diet, sommar som vinter. Sen finns det ju ett oändligt antal primörer man kan lägga till.