Ska man orka träna varje dag, så blir återhämtningen efter träningspasset extra viktig. Man har bara 24 timmar på sig att ladda upp musklerna med ny energi till nästa träningspass, så det gäller att sätta igång omedelbart. Så här ser min planering för maximal återhämtning ut:

I slutet av träningspasset brukar jag varva ner några minuter, t.ex. på en motionscykel om jag tränat ben. Det ökar blodflödet till musklerna vilket inte bara innebär ett utökat tillskott av näringsämnen, utan också ett snabbare bortflöde av slaggprodukter och mjölksyra.

Sedan stretchar jag alla muskler jag använt i minst 30 sekunder vardera. Det har samma effekt som nedvarvningen – ökat blodflöde till musklerna (snabbare=återhämtning).

Efter detta är det dags att tillföra energipåfyllning i form av kolhydrater samt nya byggstenar i form av protein. Det blir snabba kolhydrater i form av riskakor (som är ett av de livsmedel som har högst GI),  kombinerat med en proteindrink bestående av ultra-filtrerat whey-protein. Allt fett undviks vid detta tillfälle eftersom det bara skulle sänka hastigheten av kolhydrat/protein-upptaget.

Ett par timmar efter träningen äter jag en stor portion husmanskost för att ladda kroppen med så mycket energi som möjligt. Att det kan bli sent på kvällen spelar ingen roll. Somliga undviker att äta före läggdags, men jag tror att kroppen behöver näringsämnen även under sömn, för det är då den reparerar sig själv. Dessutom dröjer det ju minst 9 timmar till jag får frukost – en tillräckligt lång fasta ändå. Dagen efter träningen är det bara att fortsätta uppladningen så fort man vaknar. Oftast med en rejäl tallrik havregrynsgröt.

 

Börjar helst träningsdagen med en redig laddning klibbig havregrynsgröt. Enkelt och gott.