Förutom träningen blir det förstås ganska mycket ätande, och ofta på resande fot eftersom man spenderar rätt mycket tid i bil här. Därför finns det gott om matställen längs vägarna. För den som planerar att besöka Los Angeles har jag sammanställt en kort recension av de vanligaste matställena och restaurangerna i Kalifornien. Jag har fokuserat på enkla ställen där man bara kan ramla in och få något att äta på momangen utan att behöva boka bord eller stå och vänta. Dessa restaurangkedjor finns utspridda överallt i hela Kalifornien och är lätta att hitta:

BJ's Brewhouse

Bästa hamburgare och pizza i gourmet-klassen. Dessutom världens i särklass godaste pommes frites. Stort ölutbud gör måltiden komplett (beställ t.ex. deras smakprov av 4 stycken olika ölsorter i 2.5-deciliters glas för bara 5 dollar).

BJ's inredning är som en kombination av sportbar/lyxig ölstuga

Coffee Bean 

Som namnet antyder, så är kaffe deras specialité. En cappuccino här är riktigt god och man har möjlighet att få den tillagad med fettfri mjölk vilket gör den skapligt kalorisnål (kan för övrigt tillägga att kaffe i USA smakar blask, så om man lyckas hitta ett ställe som faktiskt serverar drickbart kaffe bör man hålla sig kvar vid det). Det bästa med Coffe bean är annars deras fräscha, nylagade youghurts. De är både goda, mättande och proteinrika.

Chipotle 

Här kan man komponera sin egen burrito och välja exakt vilket innehåll man vill ha. Satsar framför allt på nyttig och GMO-fri mat. Går alltså att sätta ihop ett både nyttigt och gott alternativ om man vill.  Det enda som stör är den tråkiga inredningen i deras restauranger. Varje ställe påminner om skolmatsal och man tvingas dessutom äta maten med plastbestik.

Chipotles burritos passar särskilt bra att ha som ta-med mat på utflykt

Subway 

Denna finns ju även i Sverige och är för tillfället en av de snabbast växande snabbmatskedjorna i USA. Deras specialitet är fyllda baguetter. Klart överskattat ställe, enligt min mening. De har en del halvnyttiga alternativ men de snålar alltid med köttet, så det blir inte mycket protein i en måltid. Att jag sen inte träffat någon endaste trevlig personal förbättrar ju inte intrycket precis.

Quiznoz 

Påminner mycket om Subway. De har liknande fyllda mackor men de är mycket godare, krispigare och inte minst köttigare. Ett klart bättre alternativ men inte lika vanligt förekommande (tyvärr).

Carls Jr 

Den populäraste hamburgerkedjan i Kalifornien är egentligen In'N out Bruger men jag tycker inte om dem. Flottiga, onaturliga burgare med självlysande senap och ketchup går bort. En hamburgerkedja med betydligt fräschare och köttiga hamburgare till bra pris är Carls Jr.. Jag vill särskilt framhålla deras Turkey burger som rekommenderades i tidningen Men’s Health för en tid sedan. Den innehåller fettsnålt kött och inte ens 500 kalorier, vilket får sägas vara riktigt bra med tanke på hamburgarens storlek och mättnadsvärde. Carls Jr är även smidigt när man inte vill kliva ur bilen. Bara att kör till deras drive in och hugga en burgare.

Starbucks  

Alla här klagar på att Starbucks kaffe smakar bränt och att mackorna är i miniatyrstorlek. Klart överskattat ställe med torftigt utbud. Deras Vanilla Latte är dock riktigt god.

Panera bread

Mycket fräscht och europeiskt, både miljömässigt och utbudsmässigt. Det är en kombination av café och bageri. Man kan alltså komma hit och äta en sandwich/fylld baguette/panini och samtidigt köpa med sig nybakat bröd. Det mesta som serveras och bakas här ligger åt det hälsosamma hållet. Maten är dessutom ekologisk, fräsch och relativt kalorisnål. Rekommenderas!

Olive Garden 

Här kommer vår absoluta favorit. En italiensk restaurangkedja som serverar mycket god och vällagad mat i en trivsam miljö. Det bästa av allt är att maten verkligen smakar som i Italien. Rekommenderar särskilt deras ”mixed grill” men även en enkel pastarätt smakar himmelskt. Allting till rimliga priser. Kan dock vara viss kötid för bord om man kommer på kvällar och helger.

Olive Gardens restauranger i Kalifornien känns igen på sitt rustika utseende

Något jag särskilt uppskattar är att restauranger och övriga matställen enligt lag måste ange kaloriinnehållet i portionen man beställer, vilket gör att man enkelt kan hålla kolla på hur mycket man får i sig (det är inte ovanligt med portioner som innehåller uppemot 2000 kalorier och kaffedrinkar som kommer upp i 800 kalorier - per kopp!).