Ja, visst stämmer det att ju tyngre vikt du kan lyfta desto mer växer musklerna. För den som just börjat träna med vikter märks detta samband tydligast. När du ökar din knäböj från 100 till 150 kilo, så märker du också att benen ökar i omfång.

Men alla de som tränat i några år kan också skriva under på att både ökningen i framför allt styrka avtar efter ett tag. Om det inte gjorde det, så skulle ju folk i styrkelyftareliten knäböja 1000 kilo till slut – och det gör de ju inte. Det intressanta är att de flesta människor uppnår sin maxgräns i muskelstyrka innan de når sin gräns i muskelmassa. Och det är egentligen för vårt eget bästa. Våra leder och muskelfästen kan bara utsättas för en viss påfrestning, om och om igen, innan de börjar ta skada. Att träna tyngre är inte alltid bättre. Att träna bättre är bättre!

Alla kommer till slut till en punkt där de inte blir starkare längre. Men det går fortfarande att öka sin muskelmassa. När man nått sin fulla kapacitet i styrka, så är en bra strategi att börja koncentrera sig mer på att få bästa möjliga muskelkontakt och "känna" muskeln arbeta. Man kan även ägna sig åt mer avancerade tekniker för att utsätta sina muskler för en mer extrem stress och därmed tvinga dem att växa: t.ex. sänka vilan mellan seten, köra supersets, forced reps, drop sets osv. På så vis kan man fortsätta att göra ökningar i muskelmassa långt efter att man slutat att bli starkare.