Dagens bodybuilders är ibland nästan groteskt stora och blir större för varje decennium. En motiverad fråga är om vi kommer att få se 350-kilos bodybuilders i framtiden…?

Rent teoretiskt fortsätter våra muskler att växa så länge vi pressar dem till det. Tränar vi hårdare än vi gjorde passet innan och äter mer än tidigare, så kommer de att växa. Det är en naturlag. Men – en muskel kan aldrig bli större än den är lång. Där har våra kroppar en naturlig begränsning. Dessutom växer ju inte våra inre organ eller hjärtat i takt med muskelmassan, och vi skulle behöva ett hjärta stort som en fotboll och lungor stora som ett mindre badkar för att kunna syresätta alla muskler hos en 350-kilosmänniska.

 

Intressant i sammanhanget är att en lång muskel alltid kan bli större än en kort muskel, så våra gener avgör hur stora muskler var och en av oss kan utveckla. Arnold Schwarzenegger är ett exempel på en person som hade extremt långa muskler - därför kunde han lätt bygga stora muskler.

 

Trots att musklernas längd beror på våra gener, så kan vi ändå till en liten del påverka deras längd - med stretching. Regelbunden stretching kan ge längre (och snyggare) muskler. Så vill man utnyttja sin egen potential maximalt, så bör stretching ha en given plats i träningsprogrammet.

 

(Bilden är förstås ett fotomontage)