Ju mer vi sitter still desto mer aktiveras vår aptit. Man skulle ju kunna tro att det var tvärtom (alltså att man blir hungrigare av att träna). Men träning sänker frisläppandet av hungerhormonet ghrelin i blodet medan stillasittande ökar frisättningen av det (trots att man egentligen inte behöver den extra energin).

Detta framgår av en studie på University of Massachusetts. Mätningarna visade att nivåerna av hungerhormonet ghrelin låg på betydligt högre nivå hos folk som inte tränade. Det här fenomenet har jag tydligt upptäckt själv. Jag är hungrigare de dagar jag inte tränar och äter faktiskt minst lika mycket som under träningsdagar.

Faktum är att våra hormoner är fullständigt avgörande för vår allmänhälsa och våra träningsprestationer. Vi har ett 50-tal olika hormoner i kroppen vilka bl.a. reglerar ämnesomsättningen och immunförsvaret, fettförbränningen, musklernas tillväxt etc.

För den som är intresserad av att fördjupa sig i ämnet kan jag rekommendera boken Master your metabolism av den amerikanska tränaren Jillian Michaels. Michaels tipsar om hur man bör träna, äta och leva för att få en optimal balans av hormoner i kroppen. Boken är mycket läsvärd för den som vill maximera sina resultat i gymmet eller bara öka sitt välbefinnande i allmänhet.