Tiderna förändras. För 10-15 år sen fick jag ständigt frågan: ”hur mycket tar du i bänkpress?”. Det händer sällan längre, utan frågan har ersatts av: ”har du magrutor?”

Troligtvis är det media och film som påverkar idealen. På 80- och 90-talet var det stora muskelkillar som Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone som var actionhjältarna i filmer och magazin. Efter det kom ett annat ideal med såna som Brad Pitt, Jason Statham och Mark Wahlberg i huvudrollerna. De hade en klart mer slimmad kroppstyp med mycket framträdande magrutor.

Egentligen är det ju en avsevärt större prestation att lyckas bygga ett par biffiga armar eller trycka upp 150 kilo i bänkpressen än att skaffa magrutor (i alla fall om man frågar mig). Det positiva är förstås att dagens ideal är uppnåeligt för de flesta utan att behöva använda anabola steroider. Det enda som krävs är rätt träningsteknik, en strikt kosthållning och en dos disciplin.

För ett bra resultat ska magen tränas tungt, precis som kroppens övriga muskler. Situps med kroppsvikt och annat småfjuttande kommer i bästa fall ge lite linjer på magen men knappast några djupa rutor. För den bästa magövningen (enligt mig), se HÄR.