För den som gillar att träna på gym, så är Los Angeles ett riktigt träningsmecka. Utbudet av gym och träningsmetoder är i det närmaste oändligt. Skaffa gärna ett gratis dags- eller veckopass på de olika gymmens hemsida och pröva dig fram för att hitta det som passar just dig. 

Efter att ha provtränat på mängder av olika gym i LA kommer här en kort sammanfattning av de olika alternativen. Jag håller mig f.a. till de stora, lättillgängliga gymkedjorna som finns utspridda över hela staden och som inte kräver exklusiva medlemsskap (som många av de små privata gymmen gör). Alla dessa har fria vikter och ett rikt utbud av träningsmaskiner men erbjuder även olika former av gruppträningspass för den som föredrar det.

24 Hours Fitness Super Sport gym

Den största gymkedjan som finns i var och vartannat gathörn i Kalifornien. Kvaliteten kan skilja ganska mycket beroende på vilket gym man kommer till. Somliga kan upplevas som slitna gettogym medan andra kan vara riktigt trevliga, fräscha och luftiga. Det verkar till stor del bero på vilka som arbetar där. Man får helt enkelt gå in och kolla. Ett säkert tips på ett bra 24-gym är i alla fall det som ligger i Hollywood (6380 W. Sunset Blvd., Holywood). Denna gymkedja är en av de billigaste med månadskort som ligger på 49 dollar. Det bästa är att då kan man träna på alla gym i hela Kalifornien.

           

Equinox gym

Klart fräschaste gymkedjan i LA-området med genomgående bra maskinpark, väl upplysta lokaler, behaglig temperatur och proffsig personal. Gott om plats är det också, man behöver aldrig trängas över grejerna. Men för 160 dollar i månaden är väl detta det minsta man kan begära. De flesta som tränar här ser ut som affärsfolk som pliktskyldigt kör sina två träningspass i veckan på väg hem från jobbet. Kanske inte bästa stället att gå till om man vill ha träningsinspiration med andra ord.

            

LA Fitness

Håller överlag en hög standard med bra utrustning och gott om plats för alla. Alla deras gym är fräscha och luftiga men har ganska opersonliga och sterila miljöer. Men det är en mycket prisvärd gymkedja som ger bra valuta för pengarna, särskilt som det bara kostar en tredjedel så mycket att träna här som på Equinox.

               

Gold's Gym

Gold's gym-kedjan som firar 50-årsjubileum i år har skaffat sig en stark ställning bland seriöst tränande. Kombinationen av bra maskiner och karaktäristiska träningsmiljöer bidrar till dess popularitet. Har dessutom humana prisnivåer.

              


Nu, för den riktigt seriöse kroppsbyggaren eller fitnessentusiasten finns det 2 häftiga hardcoregym som bara måste besökas:

Gold's Gym (Venice Beach)

Detta är kungen av gym och det absolut häftigaste ställe man kan träna på.

Här tränar kroppsbyggareliten och Hollywoodstjärnor sida vid sida med vanligt folk – och det funkar bra. Några stamkunder är Lou Ferrigno, Dexter Jackson, Chris Cormier, Gunter Schlierkamp och Shawn Rhoden men många andra bodybuildingprofiler dyker upp då och då för att känna på stämningen. Och på parkeringen utanför springer man på den ena Hollywoodstjärnan efter den andra och man imponeras av att de faktiskt lämnas ifred av övrigt folk i gymmet. Golds gym Venice verkar vara en fristad för kändisarna, där de för en gångs skull kan vistas offentligt utan att folk besvärar dem.

Det här gymmet är långt ifrån modernt, snarare tvärtom. Vissa maskiner står kvar ända sedan Arnold Schwarzeneggers dagar. Men det är ju desto häftigare att träna med utrustning som man vet att han och mängder av Olympia- vinnare använt till att forma sin fysik med. Och funkade det för dem, så funkar det för dig och mig liksom.

I anslutning till receptionen finns en butik med mängder av snygga träningskläder.

Månadsavgiften ligger på 150 dollar eller så kan man som turist betala 20 dollar per träningspass. Rätt dyrt men värt varenda spänn. Alla träningsintresserade människor som besöker LA rekommenderas ett besök på detta gym. (360 Hampton Dr, Venice, CA 90291)

Metroflex Gym (Long Beach)

På Metroflex egen hemsida förklaras att gymmet är ”an elite training facility with an old school feel”. Det sammanfattar väl ganska bra gymmets atmosfär. De har som mål att vara Los Angeles-områdets brutalaste och grymmaste gym. Häftigt målade väggar och en peppande atmosfär kombinerat med riktigt bra utrustning gör det här gymmet till en hit. Inget för den bekväme som gillar att sitta och gosa ner sig i vadderade maskiner, dock. Det gör ont att träna här! (3200 E 59th St, Long Beach, CA 90805). Ett dagpass kostar 15 dollar