Läste i DN att gröt har blivit trendigt och till och med börjat serveras på vissa finrestauranger. Tja, varför inte…? Gott och nyttigt är det ju i alla fall. Själv startar jag varje morgon med en rejäl laddning gröt och den står jag mig på i minst 3 timmar. Har finputsat mitt grötrecept senaste tiden. Den börjar få rätt många ingredienser (recept och motivering nedan).

 

 

 

Morgongröt

 3dl vatten

2,5 dl ekologisk havre/rågblandning

1 matsked skrädmjöl

1 matsked 5-kornsblandning

1 tesked psylliumfrön

½ ekologisk banan

 äggvitor

2 dl lättmjölk

 

Tillagning:

Själv gillar jag gröt med fast och krämig konsistens, så därför har jag ganska lite vatten i förhållande till övriga ingredienser. Alltihop (utom mjölk) hälls ner i en kastrull och rörs runt i 7-8 minuter på rätt hög värme. Bananen mosar jag runt i gröten med en gaffel. När det är färdigt, så häller jag bara över mjölken.

 

Motivering till varje ingrediens:

Havre/korn för det ger fibrer och långsamma kolhydrater

Banan för det ger vitaminer och sötma till gröten

Skrädmjöl för det ger gröten en fastare konsistens

Kornblandningen för den ger omega 3-fett och antioxidanter

Psylliumfrön för det sänker GI ännu några steg

Ägg för det ger extra protein + krämighet till gröten