Sommaren är snart här och gymmen är som vanligt fulla av folk som vill bränna maximalt med fett. Det är förstås samma sak här i USA (om inte mer). Men en utbredd missuppfattning bland många gymbesökare är att man ska träna med höga reps (15-20/set) och lättare vikter om man vill bränna mycket fett. Man tror att höga reps skulle vara mer effektivt att ”smälta” bort kroppsfett. Men det är ju precis tvärtom. Höga reps på lätta vikter aktiverar helt enkelt inte tillräckligt med muskelfibrer för att behålla den muskelmassa man byggt upp under vintern. 

Därför tränar erfarna kroppsbyggare istället på ett reps-antal mellan 6-12 även under deff. Det har en betydligt mer muskelsparande effekt än de höga repetitionerna. Och ju mer muskler man har desto högre dygnsmässig fettförbränning får man eftersom muskler i sig bränner fett (även under vila).

Nyligen publicerade  forskare från Norska Universitetet för gymnastik och idrott en stor undersökning som bekräftar detta rent vetenskapligt. De fann att både kroppsbyggare och vanliga motionärer som tränade med en vikt som endast tillåter 6-10 reps ökade sin ämnesomsättning och fettförbränning avsevärt mycket mer än en kontrollgrupp som tränade i intervallet 14-20 reps/set.

Men om man vill bränna fett samtidigt som man behåller sin muskelmassa, så finns det annat man kan göra: Man kan höja intensiteten, t.ex. genom att använda drop-sets, super-sets och force-reps eller helt enkelt korta vilotiden mellan seten. Man måste också koncentrera sig på att ”klämma ur” och nypa musklerna i varje enskild repetition och inte bara tänka att man ska lyfta vikten upp och ner. Särskilt gäller detta i övningens toppläge då det blir extra viktigt att trycka till muskeln. Varje repetition ska räknas och man behöver utveckla en kompromisslös hjärna-muskel kontakt där man fokuserar på att karva, etsa och hamra in detaljer på kroppen. Följer man den här tekniken tillsammans med en strikt diet, så kommer det snabbt att ge snygga resultat. (Läs mer i Bygga muskler och bränna fett.)

Även tjejer bör träna med vikter och ett reps-intervall mellan 10-12 för att maximera sin fettförbränning och få snyggt tonade muskler.