Nytt år och nya löften för många. Jag har skrivit flera gånger om hur viktigt det är med motivation, särskilt inre motivation, för att lyckas nå sina träningsmål. Men min livserfarenhet och arbete som lärare har samtidigt fått mig att nyansera min inställning till motivationens roll för att lyckas. Det finns faktiskt något som är ännu viktigare än motivation. Jag ska berätta om det här:

Motivation kan betyda olika saker för olika människor. För många skapas motivation av resultat. Då är motivation bra så länge det funkar. Men det gör den inte alltid. I perioder kommer resultaten långsammare. Om din vilja att fullfölja planen lätt sviktar är du uppenbart inte förberedd för någon typ av hinder. Resultat kommer inte från motivation, även om resultat kan ge upphov till motivation. Resultat är inget annat än den totala summan av allt du gör och inte gör. Känslor kanske kan bidra, men alla känslor (även positiva) är förrädiskt kortlivade. Baserar du raketbränslet i din motivationskraft på vad du känner, istället för karaktären du vill utveckla och resultatet som du önskar, så kan du nästan vara säker på att du inte orkar hela vägen fram. För vad händer de många grå dagarna du saknar motivation...?

Här kommer jag slutligen till vad som är viktigare än motivation: disciplin. Regelbundna rutiner utvecklas snabbt till ett angenämt disciplinerat krav. Självdisciplin utvecklar arbetsmoral och hög arbetsmoral är en katalysator. Externa stimuli kan aldrig ersätta det. Därför är disciplin, rutiner, arbetsmoral egentligen viktigare än motivation. Du behöver inte studsa till gymmet i drömsk eufori, men du behöver disciplinerat regelbundet leverera och det kan bara komma inifrån.

Låt mig ta ett personligt exempel: det är en mörk, slaskig dag i januari. Klockan är 17.10 på eftermiddagen och jag har precis slutat jobbet – trött och mentalt slutkörd. Det skönaste vore förstås att bara åka raka väg hem och lägga mig i soffan och dö. Istället åker jag till ett svettigt gym, slår på autopiloten och kör 100% kompromisslöst ös en timme tills hela träningsprogrammet är färdigt. Så vad är det då som får mig att göra detta? Ja, inte är det motivation i alla fall. Det är helt och hållet disciplin, skulle jag säga. Slutsats: visst är det bra med motivation men disciplin är ännu viktigare.