Det bästa proteinet för muskelbyggnad efter ett träningspass är utan tvekan wheyprotein. Anledningen till att just detta protein är att föredra, är att det går så snabbt ut i musklerna och börjar verka direkt (till skillnad från t.ex. kött och kaseinprotein som tar lång tid att brytas ner i magsäcken).

 

Fler fördelar med wheyproteinet är att det innehåller högre doser av BCAA-aminosyror än något annat protein och stora koncentrationer av Leucine som stimulerar muskelsyntesen i väldigt hög grad.

 

Flera forskarrapporter visar också att whey stärker immunförsvaret, motverkar åldrande, reducerar stresshormoner, sänker kortisonhalten, förbättrar leverfunktionen och höjer hjärnans serotoninnivåer.

 

Men wheyproteinet bara är första steget i en tvåstegsraket för muskelmassa. Först dricka en wheydrink direkt efter träningen för att motverka den akuta muskelnedbrytningen och sedan hem och äta riktig mat – en proteinrik måltid bestående av kött, fisk eller fågel.

 

Ett populärt protein här i USA (som jag köper på Lindberg Nutrition för 40 ₴) är 100% whey gold standard från Optimum Nutrition (vanilla ice cream smakar nästan milkshake).