Att syssla med någon form av kroppsbyggning och formandet av sin egen fysik kan faktiskt liknas vid formandet av ett samurajsvärd. Det krävs stora ansträngningar och mycket tålamod för att tillverka ett riktigt bra och välbalanserat svärd. Svärdet går igenom otaliga processer innan det slutligen överlämnas till samurajen. Det hettas upp, formas och hamras, kyls ner i vatten, finslipas, hettas upp igen för att hamras och formas ytterligare osv…

När man studerar ett samurajsvärd närmare ser man att lager på lager lagts på för att forma ett gediget svärd som ska hålla en hel livstid. Faktum är att det är hela den långa processen och den hårdhänta behandlingen som stärker metallen och i slutänden förvandlar den till ett kraftfullt och värdefullt svärd.

Samma principer som ligger bakom formandet av ett samurajsvärd kan tillämpas vid byggandet av den egna fysiken. Tålmodigt ”hamrande” och slit i gymmet kommer till sist att resultera i en hård och väldefinierad kropp som inte går av för hackor. Dessutom sker en muskelmognad över tiden. Om man jämför en 20-åring med en 40-åring som gymtränat hela sitt liv, så kommer 40-åringen ha en mer detaljerad och rippad fysik även om de båda har samma mängd muskler och fetthalt på kroppen. Det är en av förklaringarna till att många av de bästa kroppsbyggarna och Mr Olympia-vinnarna har en så pass hög ålder jämfört med atleter inom andra idrotter. Se bara på Dexter Jackson som vann Mr Olympia vid 40 års ålder.

Dexter Jackson - fortfarande i världstoppen vid 51 års ålder !