Träna varje dag...? Gärna - om det går...!? 

Okej, så du har inga problem med att motivera dig att träna. Det kanske rentav bor en liten träningsnarkoman i dig som helst vill träna varje dag. Men samtidigt vet du nog att för mycket av det goda riskerar att hindra din utveckling eller t.o.m. bryta ner din kropp. Återhämtning är därför en viktig beståndsdel i varje seriöst träningsupplägg - nästan viktigare än träningen själv. Det måste finnas med i planeringen om utveckling ska ske på lång sikt och för att hålla sig skadefri år efter år.

Återhämtningsprocessen behöver vara välplanerad och smart genomförd. Man får inte glömma att den akuta effekten av träning är att man faktiskt bryter ner kroppen. Dina energiförråd töms, dina muskler bryts ner och din kropp går in i ett katabolt tillstånd efter varje hårt träningspass.

Ska man orka träna varje dag eller åtminstone flera dagar i rad, så blir återhämtningen efter träningspasset extra viktig. Man har begränsad tid på sig att ladda upp musklerna med ny energi till nästa gång, så det gäller att sätta igång omedelbart. Nu har jag en nyskriven artikel om hur man maximerar sin återhämtningGetBig.se