En nyligen publicerad undersökning visar att människor i västvärlden i genomsnitt äter 600 kcal mer per dag än man gjorde för 30 år sedan. Det är alltså 4200 kalorier extra varje vecka. Till detta kommer att svenskarna innehar det nuvarande världsrekordet i godisätande: 17 kilo godis om året.

Det här bekräftar min uppfattning om att många människor i vårt samhälle tenderar att betrakta mat och ätande enbart som njutning eller ångestdämpning. Det handlar i stor utsträckning om tröstätande och svårigheter att kontrollera sin aptit, men också om en utbredd mentalitet i vårt samhälle som går ut på att få maximal behovstillfredsställelse så fort man känner ett begär. 

Det är förstås upp till var och en att göra som den vill men som idrottsman satsar jag hellre på att leva ett hälsosamt träningsliv. Jag betraktar i första hand mat som näring att bygga upp min fysik och min hälsa med. Jag vill hellre äta för att leva än leva för att äta.

För övrigt finner jag större mening med att arbeta mot mål och belöningar som ger mig långsiktigt välbefinnande. Jag har ofta märkt att förmågan att avstå att uppfylla ett omedelbart begär faktiskt kan vara mer tillfredsställande än begäret i sig…