Jag skulle aldrig försöka inbilla någon att det finns en särskild träningsmetod som är totalt överlägsen alla andra. Däremot tror jag att man måste variera sig och ibland byta träningsprogram för att bryta igenom träningsplatåer. Därför har jag under de senaste två veckorna prövat en ny träningsmetod som jag tycker fungerat riktigt bra.

Metoden går ut på att man börjar med att göra 7 strikta repetitioner med en måttligt tung vikt. Utan att vila emellan byter man till en tyngre vikt och gör 4 repetitioner till. Sedan avslutar med en lättare vikt och gör ytterligare 7 repetitioner. Alla lyft genomförs utan någon vila, så därför räknas alla 18 repetitioner som ETT set.  Ett set består alltså av serien 7-4-7.

Med den här metoden höjs intensiteten på träningen eftersom man inte begränsar sig vid det typiskt vanliga omfånget på 8-10 reps/set. Fler muskelfibrer kommer att aktiveras och i ett vidare spektrum. Musklerna utsätts för stress under en längre tid vilket de i förlängningen måste kompensera med att bygga upp mer muskulatur. Och detta är ju essensen av gymträningen.