Bröd är en bra kolhydratkälla när man vill ladda kroppen med energi inför långa träningspass. Helst går jag till ett riktigt bageri och köper nybakat bröd. Men det finns bra bröd och det finns dåliga bröd. Det finns också dåliga bröd som ser ut som bra bröd. Om man vill ha ett nyttigt bröd av bra kvalitet som smakar gott finns några riktlinjer jag går efter: 

  • När jag handlar bröd i matbutiken läser jag innehållsförteckningen noga. Allt med mjölbehandlingsmedel, emulgeringsmedel och delvis härdat vegetabiliskt fett går bort.
  • Jag är skeptisk mot lätta, luftiga bröd. Jag kollar skorpan på brödet. Blekhet är ett dåligt tecken.
  • När brödet är uppskuret, studerar jag insidan. Hålen ska vara oregelbundna. Många små regelbundna hål tyder på att man använt industrijäst, vilket ger ett smaklöst bröd.

                                

  • "Grovt bröd med fullkorn" står det på innehållsförteckningen. Verkar ju bra, men det finstilsta säger ”25% fullkorn”. Brödet är alltså INTE ett fullkornsbröd då minst 50 procent av torrvikten ska bestå av fullkornsmjöl för att ett bröd ska få kallas fullkornsbröd. Men genom att specificera fullkornshalten eller ange att det innehåller fullkorn, tror många att det är ett fullkornsbröd man håller i handen.
  • Alla grova, mörka bröd är inte nyttiga. I många fall har man använt sirap eller sockerkulör för att få brödet att se mörkt och ”nyttigt” ut.
  • Jag väljer ett bröd med så lite sockerarter som möjligt, helst under 5 gram per 100 gram. Rågbröd och surdegsbröd är bland de nyttigaste bröden som ger en jämn blodsockerkurva.  

                         

Gärna äter jag hembakat bröd. Här ovan scones toppade med kvarg och blåbär – ett vitt efter träning-bröd som går fort att baka och som jag använder för att snabbt fylla på energidepåerna igen.