Jag är ett fruktmonster. Frukt är högprioriterat i min kost och jag äter dagligen minst 5 olika sorter. Det är ett oslagbart sätt att få i sig vitaminer, antioxidanter och fytokemikalier och därmed hålla sig frisk. Dessutom motverkar antioxidanterna i frukt de fria radikaler som uppstår av den hårda träningen.

 

Rätt ofta träffar jag på folk som säger sig undvika frukt för att de blivit itutade att man skulle bli fet av frukt. Tråkigt för dem. Men det hela beror förstås på en missuppfattning. Frukt innehåller förvisso ämnet fruktos och i överdrivet stora mängder skulle man kunna bli fet av fruktos precis som allt annat som intas i överdrivna mängder. Men ett normalt intag blir knappast någon tjock av.

 

Jag minns förresten en löpsedel jag såg i Sverige förra året där det stod ”du blir tjock av frukt”.  Vad som inte framgick av artikeln var att forskningsrapporten man hänvisade till gick ut på att man låtit försökspersonerna dricka en fruktosdryck som innehöll motsvarande 40 frukter om dagen som tillägg till sin ordinarie kost. Klart man blir fet då. Som vanligt gäller det att granska källorna om man vill veta hur det verkligen förhåller sig med saker och ting.